sâmbătă, 31 octombrie 2009

CARTOFI SASCANI


Asta e reteta pentru fratele meu.Asa se faceau la bunica mea la Sasca.Se curata 4-5 cartofi,se taie ca pentru cei prajiti,se curata o ceapa si 3-4 catei de usturoi si se taie marunt-marunt.Se pune intr-o tigaie 200 ml ulei ,se monteaza cartofii ,ceapa,usturoiul se acopera cu capac si se dau la foc foarte mic. Initial reteta se facea pe plita.Se mesteca din cand in cand.Ei, cartofii se vor sfarama si lipi cam de tigaie dar gustul final e delicios.Se potriveste de sare.Vara se servesc cu iaurt iar iarna cu branza sarata si carnati afumat.

marți, 27 octombrie 2009

PUI SI CARTOFI RUMENITI LA DISC




Se pun aripioare si pulpite de pui intr-un vas ,se adauga sare, piper si foarte putina vegeta si se lasa la rece jumatate de ora..Se curata cartofii si se taie apoi se freaca cu sare.Se face un foc consistent si se pune discul la infierbantat Se pun in el cateva bucati de slaninuta afumata pana se usuca si apoi jumatate de litru de ulei .In cateva minute se pune in uleiul incins carnita si se urmareste colorarea ei in aramiu..Ultimii vin niste carnaciori asa,de ornament...Se scot intr-un vas ce se tine apoi la cald si vine randul cartofilor.Se servesc cu mujdei dobrogean

DISCUL-INVENTIE DE AUR


M-am chinuit mult pana sa capatam si noi un disc dar si cand l-am avut am facut abuz de el..Se ia un disc de la tractor de dimensiuni mai mari ,se sudeaza 3 piulite pe fundul discului in asa fel incat sa poata sta dumnealui pe picioarele insurubabile ce vin in ele .Si una bucata piulita se sudeaza in mijlocul venerabilului pentru un t ce vine ca maner pentru a putea trage compicata masinatiune de pe foc in caz de rumenire cam intensa.Se polizeaza rugina,daca exista si se arde si niste ulei pentru a nu prinde gust de metal mancarea

DULCEATA DE GUTUI


Am primit niste gutui cam 1 kil..Sa fac dulceata ,mi-am zis.De la zis pana la facut a trecut o saptamana[sa se ingalbeneasca ele,gutuile].Bine si acum sa vedem ce am facut:am curatat gutuile si le-am taiat sferturi pe care le puneam repede in apa rece sa nu cumva sa se innegreasca.Am pus intr-o cratita gutuile asa primenite si am adaugat apa cat sa le acopere apoi la fiert cu ele pana intra furculita in ele.Sa nu va treaca prin cap ca fierb greu,inselatoare fiind duritatea lor cand sunt crude.Cand se racesc doamnele gutui se taie cubulete.Apa in care au fiert am folosit-o la suc pentru baietelul meu.Asta va spun altadata ...Intre timp am fiert 1 kilogram zahar cu 3 pahare apa pana pana cand picaturile de sirop luate in lingurita si puse pe o farfuriuta cu apa stau locului si nu se imprastie.Am pus cubuletele de gutui si o lamaie taiata subtire in sirop si am lasat sa fiarba cam zece minute.Fierbinte in borcane spalate si uscate...Cucoanele di la 1900 ar muri de ciuda daca nu ar fi deja oale si ulcele...

MACLUBA


Reteta e luata de pe blogul unei specialiste"Teo's Kitchen"si ii multumesc pentru idei si retete...Nu ma gandeam ca o sa se manance asa ceva acasa la noi...totusi am incercat si am sa mai fac aceasta reteta delicioasa.Am facut portie redusa:2 pulpe ,o vanata ,3 cartofi,jumatate de conopida,o canita orez ,ulei ,sare,vegeta,smantana o caciulie usturoi .Pulpele le-am fiert in apa cu sare si vegeta.Cartofii se curata se taie rondele si se prajesc in ulei.Conopida se desface in buchetele mici si se prajeste apoi se scoate pe servetel pentru a mai lasa din ulei.Vanata am curatat-o si taiat-o rondele si,inevitabil se prajeste si ea pe ambele parti.Intr-o cratita se pune putin ulei,carnita de puiut,vinele,conopida si cartofii in straturi.Intre ele se pun catei de usturoi taiat iar deasupra se aseaza frumos orezul spalat.Zeama de la pui se toarna peste acest amalgam de gusturi,eventual se mai pune un picut de apa.Se lasa la fiert si se urmareste sa nu se prinda de oala. Se rastoarna totul intr-un castron.Va marturisesc ca nu ma gandeam ca o sa fie asa bun..Si am uitat de smantana din reteta originala..Tura urmatoare...inca odata multumiri pentru reteta!

SALATA DE HERING


Pentru ca eram si flamanzi si obositi ca dupa o zi de toamna cu ploaie voiam ceva repede de mancare In frigider aveam hering afumat l-am scos ,l-am curatat,taiat bucatele mititele,i-am bagat o ceapa rosie frecata cu sare ( taiata cam mare,e drept),zeama de lamaie,ulei niste masline si gata ...Poftiti la masa!Sfat:daca sunteti amatori de maioneza puneti 3 linguri de maioneza si e mai delicios..Eu am interzis la maioneza pentru ca ai mei nu prea se omoara dupa ea..

MUJDEI DOBROGEAN



Si nu chiar...Putin modificat dar foarte bun:o caciulie usturoi,2 rosii oparite si jumulite de coaja,o lingurita otet,sare,piper,3 linguri ulei
Se toaca-baga la blender rosiile.Se freaca usturoiul sfaramat cu sare ,ulei,adaugam otetul piperul si in final rosiile.Merge delicios cu carnita la gratar sau cartofi la disc(asta e faza pe vara ca pe iarna alta e povestea)

luni, 26 octombrie 2009

CIORBA CU SFECLA ROSIE


Pentru inceput se pune sfecla numai spalata la fiert in ceaun si se lasa acolo la foc mic pana intra furculita usor in ea( sfecla).Se pune cata sfecla ai ca oricum o pui in pungute si o dai la congelator pentru ciorbele ce o sa le faci in viitor...sau o poti rade pe razatoarea mica si sa o faci salata cu hrean... Se scurge apa si se lasa la racit.Daca o puneti la congelator pentru alte ciorbe o radeti pe razatoarea mare si puneti cate 4-5 linguri in pungute iar pentru salata de sfecla cu hrean o chinuiti pe razatoarea mica Rereta la salata e pe aici pe undeva..
o ceapa,1 morcov,un sfertuc de telina o radacina patrunjel,una bucata mica pastarnac,3-4 cartofi,un gogosar sau un ardel rosu,,o legatura patrunjel,2 linguri bulion,3 linguri ulei,sare, piper,jumatate litru bors acru sau 2 lingurite bors magic si cam atat
Se pune la calit in ulei ceapa sise lasa pana isi schimba nuanta si "sticleste" morcovul gogosarul taiati marunt ,se adauga bulionul si se lasa sa sfaraie putin,se adauga cartofii taiati cubulete .Telina pastarnacul si radacina de patrunjel eu le pun intregi pentru ca iese ciorba prea "buruienoasa"Se pun 4 litri de apa si se lasa acolo la foc pana legumele sunt fierte.Se scot radacinoasele ,se pune sare si piper,doua maini de taitei maruntei si se mai lasa la fiert.Nu mai mult de 3-4 minute..Borsul acru se fierbe intr-un ibric si se adauga la ciorba..sau borsul magic...sau sarea de lamaie..ce aveti prin casa.Gustati sa nu fie prea acru,eventual mai puneti putina apa fiarta..cand credeti ca e gata-bun,puneti sfecla rosie 4-5 linguri si lasati sa traga un clocot.Patrunjel taiat fin si 2-3 linguri smantana.Delicios ...cu un usturoi rontait si paine neagra.

luni, 19 octombrie 2009



GOGOSARI IN OTET
Sa alegeti gogosari rosii,frumosi .Va spun asta pentru ca anul trecut am facut "economie"si am luat gogosari mai verzulici in speranta ca se inrosesc..Nici nu au avut bunul simt sa se inroseasca,si mai erau si amarui...Portia in reteta originala e de 8 kg si asa o sa o transcriu aici:
8kg gogsari
1 litru otet
2 litri apa
1/2kg zahar
1lingura sare
piper boabe,foi dafin,boabe mustar radacini de hrean
Se spala gogosarii si se taie in 10-12 felii.Se pune otetul cu apa la fiert si se adauga zahar sare piper boabe si foi dafin.Se pun in cratita cu solutie gogosari cat cuprinde apa cu otet si se lasa pana incep sa fiarba sau mai bine zis pana isi schimba culoarea apoi se scot intr-o cratita si se baga schimbul doi(alti gogosari)Intre timp se pun gogosarii din cratita in borcane spalate si uscate..Deasupra se pun suvite taiate din radacinile de hrean si boabe de mustar(10 boabe de borcan ajung)Se pune capac si se tine la cald(sub paturica)pana a 2 zi.Pentru aspect si gust se poate pune si conopida.Se spala conopida si se desface buchetele si se opareste numai un pic..Se aseaza printre gogosari..La iarna foarte bine prind...




PLACINTELE BUNICII...

se scot ingredientele si se tin la temperatura camerei pana ne apucam de treaba...nu aveam aparatul sa pozez toate etapele dar va asigur ca dintr-o tava obisnuita a doua zi mai erau 4 ce s-au topit cu o cana de lapte cald mai ales ca ploua ploua...
ingrediente pentru aluat: 600-700 g faina
2 oua
un plic drojdie uscata sau 20 g drojdie verde
250 g lapte
250 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
varf cutit sare
90 g unt topit
ingrediente pentru umplutura:600 g branza vaci
300 g zahar
100 g stafide inmuiate in rom[sau apa +jumate
fiola esenta rom]
coaja rasa de la o lamaie
3 oua si 3 linguri gris
se pune 200 g faina, 100g zahar cu drojdia si tot laptele incalzit intr-un castron si se amesteca pana se omogenizeaza . se lasa cam 30-40 minute.se adauga dupa ce creste frumos ouale,untul[topit dar nu fierbinte],sarea si zaharul plus zaharul vanila.la urma se pune faina si se amesteca intai cu o lingura de lemn apoi cu manuta si se framanta...se framanta...cat sa nu obositi prea tare.se acopera cu un prosop curat si se lasa la cadut o ora sau mai bine..umplutura se face amestecand branzica framantata bine cu furculita sau bagata la blender cu ouale zaharul grisul si coaja de lamaie trecem inapoi la partea complicata se scoate aluatul pe masa de lucru presarata cu faina ,se intinde subtirel cam de juma de centimetru si se taie patratele cam de 12-15 cm[hai ca nu e chiar stricta dimensiunea,daca esti la inceput poti face placintutele si un pic mai mari si n-o sa se supere nimeni].se pune cate o lingura de umplutura apoi se face forma placintei:unim colturile opuse si le lipim bine se formeaza alte 4 colturi ce trebuiesc lipite tot asa cate doua din opozitie[greu la inceput dar apoi o sa razi de explicatiile mele]se aseaza intr-o tava pe hartie de copt sau unsa cu ulei si se mai lasa o jumatate de ora la crescut frumos totul e sa ai timp se ung cu un galbenus batut cu 100g lapte si 50 g zahar si se dau la cuptor la foc mic mic..cand sunt aproape gata(nu stiu cum sunt alte cuptoare dar al meu nu prea se grabeste sa isi faca treaba desi il amenint ca o sa il schimb cu altul electric)le mai dam un bait din 50g ulei si 50g zahar...se scot,se pudreaza si se devoreaza cu laptic in seri de toamna..sau iarna