duminică, 20 decembrie 2009

MURATURI ASORTATE



Daca aveti beci ,un butoi ,rabdare se pot face aceste delicioase muraturi .Incepeti prin a monta in butoi crengute de marar uscat,cimbru ,visin,stejar bucati de hrean2-3.Se poate pune orice :pepene rosu , gogonele,castraveti,conopida,mere verzi pana se umple butoiul,se taie 3-4 caciulii de usturoi apoi repetam faza cu crengute de marar ,cimbru,stejar,visin.Apa se amesteca cu sare de conserve in proportie de 1 lingura mare cu varf sare la 1 litru apa.Se umple butoiasul cu apa in locul unde credeti ca il lasati pana la golire.Se baga un furtun in butoi in asa fel incat sa puteti pritoci moarea la 4-5 zile sufland puternic de 20-30 ori.Pepenele rosu se poate pune si feliat pentru a se mura mai repede,eventual in borcan pentru cei ce nu au beci

PLACINTELE"OBRAJII LUI MOS CRACIUN"



aluat:500g faina(aproximativ)
25 g drojdie
250ml lapte
100g zahar
putina sare
1ou
50 g margarina
umplutura:3 mere curatate si taiate cubulete
200g zahar
100g apa
2 oua
100g smantana
2 plicuri zahar vanilat
2linguri amidon alimentar
50 g unt sau margarina
Incepem cu aluatul:punem drojdia la dospit in laptele caldut amestecat cu zaharul si 3-4 linguri faina,lasam la crescut cam 15 minute.Dupa ce au trecut minutele si drojdia s-a bosumflat se amesteca intr-un castron maiaua cu restul de ingrediente(ou,sare,margarina) si framantam cam un sfert de ora.Lasam la crescut cam 40 minute.Intre timp facem umplutura:intr-un vas se pun merele cu zaharul la caramelizat si se lasa pana incep sa sfaraie.Se adauga apa si se lasa pana devine o pasta amestecand pentru a se sfarama merele.Separat se amesteca oul cu smantana si untul (margarina)topit(a).Se toarna aceasta compozitie peste mere si se mesteca incontinuu pentru a nu se prinde de cratita.Se pune zaharul vanilat si se lasa la racit.
Din aluatul crescut se intinde o foaie care se taie patrate de 10/10 cm.Se pune pe jumatate de patrat umplutura si se acopera cu cealalta jumatate (sa iasa ca niste pernite)Se lipesc bine marginile si se pun intr-o tava tapetata cu hartie.Se lasa la crescut,la cald circa 30 minute.Se ung cu ou si se presara cu mac apoi se dau la cuptor pana se rumenesc ca obrajii lui Mos Craciun

SARATELE


Pentru rontait in seri reci de iarna sau pentru o bere, vara ,va propun saratele:
300g faina(aproximativ)
1 pachet margarina
250 g branza sarata
1 plic praf de copt
susan-2 lingurite(cui ii place)
pentru uns :un galbenus si ceva mac de presarat
Din toate ingredientele facem un aluat din care se intinde o foaie de 2-3cm si se taie suvite lungi de 12-15 cm si groase de 4(complicat,nu?).Se sucesc suvitele fara sa tragem prea tare de eleDaca aveti puteti folosi forma pentru covrigei si e mai simplu.Se pun in tava ,se ung cu galbenus si se presara mac apoi se coc pana sunt aurii.

HAMBURGER-RETETA




800g carne tocata de vita
1lingurita nucsoara
sare
piper
1 ceapa tocata marunt si calita in putin ulei
4-5 catei usturoi
1 lingura pasta tomate
Se amesteca toate, se potriveste de sare,piper si se da la frigider pentru o ora.Se formeaza bile care se aplatizeaza cu mainile unse cu putin ulei.Se prajesc in tigaie teflonata fara ulei sau pe gratar.Se servesc in chifla cu ceapa taiata rondele , salata de varza, castraveti murati, maioneza, kechup, mustar sau doar cu cartofi prajiti..

CHIFLE-HAMBURGER



INGREDIENTE:500 g faina
25 g drojdie
1 lingurita miere sau zahar
10 g sare
300ml lapte
50 g unt
Drojdia se amesteca cu mierea 3 linguri faina si 150 g lapte caldut si se lasa la dospit 20 minute.Maiaua se amesteca apoi cu restul de ingrediente si se la sa 40 minute la crescut apoi se imparte in 8 bile ce se aseaza pe o tava tapetata cu hartie si se lasa sa isi dubleze volumul.Se coc la foc mic-mediu Intre timp amestecam o lingurita amidon cu 300 ml apa si punem sa traga un clocot.Cand scoatem painicile le ungem cu solutia de amidon.Folosim pentru hamburgeri ...

TAITEI DE CASA



Cu un ou ,putina sare si faina cat cuprinde se pot face taitei eco.Daca aveti rabdare si indemanare taiati marimi diferite (pana la spaghete).Uscati pe un dulap la bucatarie sau ca mine pe hota.Intindeti cat de tare doriti foaia si nu uitati sa presarati faina multa multa...

vineri, 18 decembrie 2009

CIUPERCI "SIMPLU-GUSTOS"




Se curata 1 kg de ciuperci si se taie feliute.Se monteaza in wok (pentru care multumiri lui Marius si Andreei)cu 2-3 linguri ulei de masline si de acum rabdare .Se mesteca in ele usor pana scad de te miri unde s-au dus.Se potriveste de sare si se serveste cu paine integrala.Si usturoi.

SUPA DE GAINA


Se folosesc partile mai putin carnoase de la o gaina de tara(spatele,oasele de la piept)adica tacamuri.Acestea se pun la fiert in apa rece si la foc mic pana se ridica spuma ce se scoate cu grija.Se mai pune in oala un morcov,o bucatica telina,o ceapa,o radacina patrunjel si se lasa la foc mic pana e carnea suficient de patrunsa.Se strecoara zeama si se taie morcovul patratele.Separat ,pentru a ramane clara supa, se pun la fiert taitei de casa sau cumparati.Se pun in supa impreuna cu morcovul si se mai da un pic pe foc.Putin patrunjel taiat marunt-marunt.Pofta buna!

PASTA DE PESTE



Reteta veche de pe vremea copilariei mele
5 kg peste
2 kg ceapa
1 litru ulei
400 g bulion
sare piper
foi dafin
Se pune pestele(dupa ce l-am curatat si taiat bucati) la fiert in oala sub presiune cu 16 linguri otet si apa cat cuprinde,o lingura sare si4-5 foi de dafin timp de o ora si jumatate.Se marunteste la blender nu inainte de a se scoate foile de dafin.Ceapa curatata si taiata marunt se pune la calit in ulei.Se combina cele doua compozitii si se mai lasa pe foc(la mic)pana se ridica uleiul la suprafata.Se pune si bulionul si se amesteca pentru a nu se prinde de cratita.Se pastreaza mai mult timp in borcane puse la sterilizat 30 min

CONSERVA PESTE


1 kg peste mic, 2 cepe mari, jumatate de litru de bulion, 4 linguri de ulei, 4-5 fire de cimbrisor, 2 foi de dafin, sare, piper dupa gust,2 morcovi
Se pune pestele taiat bucati in straturi cu ceapa taiata pestisor,se pune capac de morcov taiat rondele,se pun condimentele si bulionul si se da la foc mic in oala sub presiune pentru o ora jumatate.Scuzati pozele dar eram grabita si era tarziu.Cand mai fac promit sa schimb foto.Se pune la borcane si se sterilizeaza pentru 30 minutele